Gunung KorbuGunung Korbu merupakan sebuah gunung yang terdapat di Perak Darul Ridzuan, Malaysia. Gunung Korbu mempunyai ketinggian setinggi 2,183 meter.

Gunung Korbu mempunyai kawasan hutan Dipterokarp Bukit, hutan Dipterokarp Atas, hutan Montane dan Hutan Ericaceous atau hutan gunung.

Cara pendakian

Dari Ipoh menuju ke Tanjung Rambutan. Di situ ada perkampungan orang Asli suku Semai. Mendaki ikut Sungai Kinta. Jarak dari Tanjung Rambutan ke Gunung Korbu ialah 16 km. Mulakan dari berek pasukan polis dan Jabatan Bekalan Air Kinta.

Medan Kidd, Ipoh – naik bas awam ke Tanjung Rambutan

Balai Polis Tanjung Rambutan – daftar nama di sana (nama, alamat, KP, tujuan, bilangan, berapa lama di puncak. Bila balik daftar sudah berjaya sampai)

Kem Briged Polis Hutan Ulu Kinta – naik van. Sekarang dikenali sebagai Pasukan Gerakan Am, Ulu Kinta.
Loji air, pagar intake

Beberapa perkampungan orang Asli

Kem Agas

Kem Seroja

Bukit Botak

Gunung Korbu Raya

Pendaki juga boleh mendaki Gunung Korbu melalui Pos Sg Termin.

Terminal Bas Ekspress Medan Gopeng

Ulu Kinta Waterfall

Ulu Kinta Reservation

Empangan Sultan Azlan Shah

Pos Sg Termin

Bukit Nanas (by pass) (Kg Orang Asli Sg Termin)

Dataran Pacat (Rest area)

Kem 9-10 (Campsite capacity : 10 org)

Termin Waterfall Camp / Kem Batu Besar (Campsite capacity : 10-15 org)

Bukit Penat (by pass)

Kem Seroja (Campsite capacity : 40 org)

Kem TV3 (Campsite capacity : 10 org)

Bukit Lagi Penat (by pass)

Kem Kancil (Campsite capacity : 10-15 org) New

Kem Kijang (Campsite capacity : 40 org)

Last Water Point (LWP)

Puncak Botak (Campsite capacity : 10 org)

Puncak Chuban (Campsite capacity : 10 org)

Puncak Korbu Raya

Puncak Gunung Korbu (7,182 ft) (Campsite capacity : 40 org)

Apabila tiba di puncak Gunung Korbu, pendaki boleh juga terus ke Gunung Gayong dan seterusnya Gunung Yong Belar kemudian turun di Cameron Highland, Pahang, yang lebih dikenali sebagai Tran Titiwangsa. Ekspedisi tersebut mengambil masa 7 hari. Pendaki juga boleh terus ke Gunung Yong Yap, Gunung Chamah dan Gunung Ulu Sepat yang memakan masa lebih 21 hari untuk melengkapkan G6 di Banjaran Titiwangsa.

Dari puncak dapat dilihat Lembah Kinta, Bukit Keledang, laut Selat Melaka, pemancar di Bukit Larut, Taiping, Pulau Pinang, Gunung Gayong, Gunung Yong Belar, Gunung Berinchang di Cameron Highland. Ada stesen pemancar televisyen di Gunung Berinchang. Gunung Yong Yap di Kelantan juga jelas kelihatan.

Trek asal kini juga telah berubah wajah. Pihak pemaju telah mewujudkan satu lagi trek di sebelah atas bukit untuk pendaki ke Gunung Korbu. Namun trek yang seakan-akan trek balak ini sangat panas terik dan mengeringkan tekak.

Sebuah trek lama Korbu yang telah ditutup kini dibuka semula oleh para pendaki tegar yang membuat tanda-tanda pada pokok untuk kemudahan pendaki di masa akan datang. Trek ini akan melalui Sungai Seno’oi (melalui perkampungan orang asli Kg Cadak & Kg Makmur), Kem Balak dan Kem Singapura. Pendaki sama sekali tidak akan melalui Kem Seroja, Kem Kijang, Puncak Botak, Gunung Raya kerana trek untuk sampai ke puncak ke puncak Korbu ialah dari sebelah belakang. Bermaksud pendaki akan melalui bukit-bukit yang lain untuk sampai ke puncak Korbu.

Setiap ekspedisi untuk mendaki gunung-gunung di Malaysia seharusnya menggunakanGuide yang berlesen dengan Malaysia Tourism Board. Bagi mendaki gunung-gunung di negeri Perak, pendaki boleh mendapatkan khidmat guide daripada Silver Outdoor Sport (S.O.S) yang berpengalaman dalam menunjuk arah di dalam hutan.

Kemalangan

1999; 14 remaja telah membuat pendakian, termasuk 2 pendaki perempuan. Mereka terdiri daripada sekumpulan pendaki yang sering mendaki gunung-gunung di seluruh Malaysia.Mereka adalah Sawa, Adnan, Lan, Mono, Wak, Jabir, Jerung, Pon, Mai, Sheila, Zainal, Sepoi (arwah) dan allahyarham Rohan Harith Iskandar.Dua daripadanya adalah kenalan baru yang ingin menyertai ekspedisi itu. Allahyarham Norzahri Harun dan Rohan ditemui mati pada awal pagi dalam khemah di puncak Korbu oleh rakan-rakan sepasukan. Mengikut catatan rasmi, kemalangan berlaku akibat terhidu gas karbon monoksida yang terhasil melalui pembakaran lampu gas.Walaubagaimanapun, punca sebenar kematian masih misteri. Mengikut laporan pihak berkuasa, mereka mengklasifikasikan kes ini sebagai kemalangan biasa
Kampung Orang Asli

Ulu Kinta

Ulu Kinta (‘Hulu Kinta’) merupakan sebuah perkampungan kecil orang Melayu . Ia terletak di antara Tambun dan Tanjung Rambutan. Sungai Perak mengalir dari Gunung Korbu (Gunung Kerbau) yang terletak di Ulu Kinta.

Di Ulu Kinta terdapat beberapa buah kampung, kawasan perumahan, pusat tadahan air, kem Pasukan Gerakan Am, sekolah seperti SKPPH,Institut Perguruan Hulu Kinta, pasar dan kedai-kedai runcit. Sesuatu yang istimewa mengenai Ulu Kinta ialah masyarakatnya hidup dengan harmoni. Selain itu nasi lemak Pak Awang merupakan tarikan sarapan pagi yang istimewa.

Korbu adalah puncak ke-2 tertinggi di Semenanjung yang mempunyai ketinggian 7162 kaki. Ketika haku amat berkeinginan untuk mendaki puncak-puncak G7 yang selalu diceritakan oleh pendaki yang telah khatam dalam perbidangan mendaki nie,haku amat teruja untuk menawannyer.Ntah sampai bila haku dapat menakluki ketujuh-tujuh gunung tersebut iaitu Gunung Chamah, Ulu Sepat, Yong Belar,Yong Yap, Tahan dan Gayong. Saban hari haku menunggu-nunggu siapakah yang mempelawa haku mendaki salah sebuah gunung-gunung tersebut. Perkenalan haku dengan Wafi (di Nuang) dan di ikuti dengan Zafrul telah membuahkan harapan yang selama ini terpendam. Terima kasih pada meka berdua.

Perancangan awal ermm…tak salah haku dari November tahun lepas semasa kami berjogging di Universiti Malaya telah mencetuskan ilham mendaki gunung ini, kami mula berlatih mendaki sebanyak 3 kali di Gunung Nuang hinggakan mencatatkan masa yang terbaik dan terpantas 7 jam 10 minit dalam pendakian seari untuk melengkapkan diri agar tidak keletihan apabila mendaki Gunung Korbu. Misi haku, biar kalah semasa latihan mendaki di Nuang jangan kalah di Korbu. Dan yang terakhir pada seminggu sebelum misi menawan Korbu haku bersama Farrah,Wafi dan Zafrul telah pergi ke Negeri Sembilan, menawan puncak Gunung Angsi pada ketinggian 2702 kaki yang mana lebih rendah dari Gunung Nuang iaitu 4893 kaki.

Hari-hari yang di tunggu telah tiba, tanggal 31 January jam 10.00pm haku telah terpancul di depan Restoran Jepun Ikkyu di Faber Towers di mana kami telah sepakat untuk bertemu. Haku, Wafi, Farrah dan Zafrul akan berjumpa kawan-kawan yang lain yang belum pernah haku bersua muka seperti Warren, Thomas, Mahendran, Sassi, Boon Leong dan Lii Jiin manakala Norhisham(Black) dan Zul berjumpa di Medan Gopeng. Boleh katakan kali ini merupakan trip mendaki Muhibbah kerna semua bangsa ada hihihihihihihihi..Berita yang mendukacitakan pada kami bertiga apabila di beritahu Farrah tidak dapat turut serta bersama2 kami. Kami kehilangan kawan yang sporting malah terasa ketiadaannyer.

Sepanjang jalan menuju ke utara banyak berkisar tentang Farrah, apa yang ku tahu kesakitan pada bahagian belakang badan akibat kemalangan 6 tahun lalu memaksanyer menarik diri saat-saat akhir membuatkan kami ber3 tersentak dan masing2 merasakan akan ketiadaannyer pada trip kali ini.Kami berhenti rehat di Tapah sambil meminum kopi untuk menghilangkan rasa mengantuk dan setelah itu perjalanan di teruskan kembali sehingga kami tiba di Medan Gopeng.

Setiba kami di sana, Black telah memunculkan diri bersama-sama dengan Zul yang datang dari Kelantan semata2 untuk mendaki bersama. Pertemuan 2 sahabat lama antara Black dan Zafrul banyak berbual berkisar tentang mendaki bersama. Haku dan Wafi hanyer bole tersenyum dan tersengih macam kerang busuk :p

Masa terlalu lama di rasakan ketika berada di sana membuatkan haku merasa bosan, haku cuba melelapkan diri di dalam keta tapi mana la mungkin dapat melelapkan mata bilamana perasaan teruja nak mendaki telah berkobar-kobar dalam diri ini yang mana ini lah kali pertama dalam sejarah hidupku akan mendaki salah satu gunung yang melebihi 7000 kaki ketinggiannyer. Bila di cuba untuk melelapkan mata..ada sajer yang terganggu..dengan nyamuk bermain-main di telinga dan kaki di tambah pula dangan kopi Ali Café semasa minum di Tapah aduhaiiiii…..mata terasa segar-bugar pulak, harap-harap tak pewai(mengantuk) la bila mendaki nanti.

Haku cuma dapat melelapkan mata dalam 15 minit jer..selebih nyer hanyer mendengar tepukan dan libasan tangan kawan-kawan yang mana masing-masing seperti haku tidak dapat melelapkan mata melayan nyamyuk-nyamuk yang menghuni di dalam keta Zafrul hihihihihihi..dia bela kuttt….Selepas solat Subuh  haku dan lain-lain telah berjumpa dengan guide kami yang bernama Mail itu ajer yang haku tahu nama nyer..yang mana beliau juge tidak dapat tido kerana menonton bola di Astro hahahahahaha…padan muke sama-sama ngan kami nie…setelah selesai urusan membuat laporan di balai polis Tanjung Rambutan kami semua bersarapan dan memunggah segala beg-beg yang berkilo-kilo beratnya. Dari sini kami bole melihat ketinggian Gunung Korbu waduhh..betapa tingginyer puncak yang akan kami tawan, terasa terdetik di hati ini mengatakan bole kah haku melepasi nyer.Kenderaan pickup 4×4 Hilux akan membawa kami masuk kedalam hutan melalui jalan-jalan perkampungan Felda.

Di permulaan perjalanan kami melalui ladang kuda yang berpuluh-puluh ekor banyaknyer mungkin sini la tempat di mana kuda-kuda yang belum bertuan diperlihara di sini. Perjalanan melalui jalan-jalan yang berlopak tidak sempurna yang mana jalan tar telah dihakis oleh kenderaan berat dan air membuatkan kami semua terhoyong-hayang tambahan pula kami bersebelas orang menaikinyer…anda banyangkan la camner..perjalanan selama 40 minit amat memeritkan kami tapi ada kalanyer seronok telah melupakan sekejap tentang pendakian nanti.

Akhirnya tiba lah kami di kaki gunung, kami mula menyusun barang-barang keperluan seperti makanan, khemah dan alatan masakan untuk di bahagi-bahagikan sama rata dan adil. Setelah selesai semuanya kami mula berjalan jam 10.34am dengan melewati ladang kelapa sawit kepunyaan peneroka dan mula merentasi hutan.

Hari Pertama (1 February 2007)

Perjalanan kami hari pertama tidaklah mencabar sangat cuma melalui denai hutan dan tidak lah susah, perjalanan kami banyak terganggu dek kerna halangan semak-samun yang menutupi denai yang membuatkan kami terasa miang dan gatal pada kulit tangan dan kaki di tambah pula pacat yang menunggu mangsa untuk dihisap. Bukan setakat 1-2 ekor tetapi tak terhitung bilangan pacat pada jarak yang kurang dari 5 meter ada sajer pacat yang menunggu aduhaiii..hinggakan haku tak larat untuk mengelaknya lagi…akibatnyer mula lah darah merah mengalir dari celahan jari-jari kaki yang bukan sekor tetapi 5-6 ekor sekali gus malah bukan pada sebelah kaki sahaja tapi di kedua-dua belah..kadang terasa geli juge bila melihatkan terlalu banyak pacat yang menghisap..bukan haku serorang sajer yang terkena malah kesebesalahan kami turun merasainyer..kami hanya melintasi 2 kali anak sungai yang tidak berapa dalam akan tetapi Zul cuba melompat-lompat untuk mengelak dari kebasahan kasut telah tergelincir dan pehanyer bersagat(bercalar) apabila terjatuh. Alhamdulilah kecederaan dia tak leh berapa serius tapi bila memandang pada muka nyer seakan2 menahan sakit.

Pada peringkat permulaan ini pendakian tidak lah berapa tinggi kerna sangkaan haku Cuma la meranduk air sungai yang telah diberitahu awal-awal lagi oleh Zafrul yang mana kami akan melalui 7-8  batang sungai  tapi jangkaan Zafrul tersilap kerna kami melalui jalan baru yang mana kami tidak perlu meranduk air sungai seperti jalan lama yang pernah dilalui olehnyer satu ketika dulu. Haku yang hanya memakai sandal merasa tidak selesa kerna pergerakan mendaki amat memenatkan kerna sandal ini tidak menyokong pergerakan kaki,haku mula terasa hendak pancit pada peringkat ini dan mula berhenti dan menanggalkan sandal tersebut dan menukar dengan kasut kesayangan ku berjenama Kickers.
Pada peringkat ini setelah melepasi anak sungai,kami mula mendaki dengan pokok-pokok buluh yang tumbang dan berduri amat memeritkan kami, hinggakan kami terpaksa merangkak umpama askar yang merangkak bersama-sama dengan beg yang berkilo-kilo beratnyer aaaahhh…terasa seksa dan memenatkan. Bila merangkak ada beg yang tersangkut pada celahan pokok-pokok membuatkan haku merasa amat memenatkan bukan hanya sekali dua tetapi tidak kurang berbelas kali. Ini yang membuatkan gunung ini bertambah tough tahap gaban. Tangan-tangan kami dan kaki kami abis calar-balar dek kerna sangkutan pada duri2 pokok yang tidak mampu kami mengelak. Kami berehat menunggu kawan-kawan yang ketinggalan di belakang sambil menjamah roti bun yang dibawa bersama. Pacat tak usah citer la la..dah tak larat nak mengelak dari hisapan ia. Kami terpisah dalam 2 kumpulan yang mana kumpulan terakhir iaitu Mahendran,Warren Black,Zul dan Zafrul telah memperlahankan rentak perdakian dek kerna Mahendran  telah awal2 lagi pancit. Zafrul telah menyarangkan agar mengurangkan berat yang dipikul oleh nyer yang mana kami terpaksa mengambil barang-barang yang dibawanya.
Setelah lelah hilang kami meneruskan kembali, kami berpecah kepada 2 kumpulan yang mana kumpulan terakhir tadi akan menjaga Mahendran dan haku dan Wafi menjaga group pertama.

Di sepanjang laluan kami tu, haku melihat banyak tapak kaki kijang dan juge babi hutan mungkin juge itu merupakan laluan nyer kerna jarang ada pendaki memasuki gunung ini. Menurut kata Wafi dan juge Guide kami Mail hanya sekali kumpulan pendaki yang mendaki pada bulan lepas..kami terus bergerak mendaki hingga sampai ke check point untuk untuk mengisi air bagi meneruskan perjalanan ke kem site untuk bermalam. Haku cuma duduk dan mengambil sedikit air untuk diminum terasa air gunung nie manis kerna tanpa pencemaran. Kami menunggu hingga kumpulan kedua tiba dan setelah itu baru bergerak kembali menuju ke Kem Pangkin yang mana perjalanan kami mengambil masa lebih kurang 3 jam lagi untuk tiba, ini bermakna kami akan sampai pada jam 6.00pm pada anggaran Mail yang mana melihat kami semua agak keletihan walaupon Haku dan Wafi tidak la merasa keletihan sangat kerna kami telah membuat latihan gunung sebelum kesini.

Melihatkan kawan-kawan yang lain yang keletihan merasa kesian juge..kami tiba di Kem Pangkin jam 3.50pm dan berehat serta menunggu kawan-kawan dan haku mengambil peluang menjamah Snicker yang dibawa bersama untuk menghilangkan rasa lapar. Perjalanan kami hanya tinggal 1 jam setengah untuk sampai ke Kem Air Terjun Senoi di mana kami akan mula berkhemah pada hari yang pertama. Setelah berjam-jam meredah belukar dan merangkak dengan kaki tangan bercalar malah berdarah angkara pacat akhirnyer kami tiba di kem Air Terjun Senoi jam 5.30pm. Wafi selaku chef tak bertauliah telah bersiap-siap untuk masak nasi untuk kami makan malam dengan menu nya, kobis masak lemak santan dengan ikan masin goreng waduhh…walaupon hidangannyer ringkas tapi dalam hutan semuanyer terasa sedap..sambil-sambil menunggu kumpulan kedua haku bertindak penolong chef hihihihihihi…tukang kacau jerk.. :p  jam 6.30pm kumpulan kedua telah sampai dah kami mula bergegas memasang khemah dan haku selaku engineer khemah telah diberi tugas oleh Zafrul. Kami telah berjalan selama 8 jam 30 minit untuk sampai ke sini…aduhaiii..mengikut kiraan dari kumpulan terakhir yang sampai.
Setelah selesai makan malam kami telah bermesyuarat berkenaan pendakian kami pada keesokan harinye yang mana Mahendran tidak lagi dapat meneruskan pendakian kerna kecederaan lutut dan kepancitan nyer. Pada mulanya kami bersepakat untuk mendaki sehari dengan mendaki tanpa membawa beg dan mengambil keputusan untuk tidak bermalam di puncak dengan meninggalkan Mahendran dan Warren yang sanggup menjaganyer hingga kami pulang. Akan tetapi setelah Mail menyarankan agar kami meneruskan niat mendaki hingga ke pucak dan bermalam di atas puncak maka kami mula menyusun kembali barang2 keperluan makanan untuk meka berdua.

Hari Kedua (2 February 2007)

Pepagi lagi sebelum subuh, Zafrul dan Wafi telah bangun seawal jam 5.00am untuk melakukan tugas meka,Wafi telah memasak nasi untuk dibuat nasi goreng untuk sarapan kami manakala si Zafrul ingin melepaskan hajatnyer yang tersimpan semalam. Haku terjaga setelah mendengar dan diusik oleh Zafrul pada jam 6.00am selesai solat subuh, haku mula mula menolong apa2 yang patut untuk meringankan tugas Wafi dengan menyediakan air teh o dan mengacau-acau nasi. Kami bersarapan dan mengemas dan mulai bergerak jam 9.40am dengan meninggalkan Warren dan Mahendran yang tidak dapat mengikuti kami,dari riak mukanyer nampak cam satu penyesalan yang mana ia akan menjadi detik sejarah hitam yang pertama kali mendaki.

Perjalanan pagi itu terasakan amat pantas kerna masing-masing telah pon membiasakan diri kerna telah tahu dan dapat mengimbangi tenaga yang diperlukan pada ketika ini. Kami melintasi Kem View yang jaraknyer kurang 20 minit perjalanan yang mana kami sepatutnyer berkhemah di sini menurut kata Mail. Perjalanan pendakian diteruskan hingga ke “Last Water Point”  yang mana kami terpaksa mengambil air untuk dibawa puncak dan untuk kegunaan kami semasa dalam perjalanan. Haku cuma mengisi air 2 liter sahaja  kerna jangkaan ku mempunyai lebih kurang l liter air 100 PLUS yang mana dapat bertahan hingga ke puncak dan turun balik dan haku Cuma menggunakan lebih kurang 500ml sahaja untuk minum hingga sampai di Kem Permatang untuk mengisinya kembali, pendakian memakan masa lebih kurang 2 jam perjalanan. Perjalanan mendaki dengan anggaran 45-50 darjah ketinggian amat memenatkan tetapi tidaklah penat seperti mendaki di Gunung Nuang kali ini haku dapat menyesuaikan keadaan dengan latihan dan mental yang lengkap semasa pendakian dulu dapat diharungi dengan jaya tanpa rasa keletihan amat sangat seperti kawan-kawan lain.

Jangkaan haku silap bilamana sebelum sampai ke Kem Permatang air botol 500ml telah abis diminum,menurut kata Mail kalo bernasib baik mungkin ada anak sungai yang mengalir jika musim hujan tapi memandangkan kami pergi musim kering maka sungai tadi sudah kering maka kami kurang bernasib baik kerna sungai nyer telah mengering. Haku membisikkan pada Wafi yang haku telah kehabisan air Cuma tinggal 1 liter air sahaja untuk digunakan semasa turun nanti,Wafi amat memahami dengan mengatakan dia akan memberi sedikit air untuk ku jika haku memerlukannyer..Tapi seboleh-bolehnyer haku cuba berjimat cermat dengan tidak meminum kecuali jika terasa dahaga sangat. Kami berehat selama lebih kurang 30 minit dan bercerita tentang gunung-ganang yang berada berdekatan di sini, meka bercerita Trans Titiwangsa melalui 5 gunung, manakala V2 iaitu melalui puncak Korbu, Gayong, Yong Yap dan akhirnyer Yong Belar memakan masa 8 hari. Haku mula teruja dan berkobar-kobar untuk mendaki V2 tapi bila memikirkan masa yang terlalu lama membuatkan haku menyuarakan agar dibuat satu persatu sahaja.

Sebaik citer gunung tamat maka kami teruskan menuju ke Bongsai Tonggek yang mana kami mengambil masa 8 jam 6 minit dari Kem View dan juge “Last Water Point”  untuk sampai ke puncak. Haku mula terasa keletihan dan kelaparan kerna hanya memakan seketul bun ikan bilis dan mula membuka beg untuk mengambil Snickers untuk menghilangkan rasa lapar. Bongsai Tonggek sesuai dengan namanye di sini bilamana melihat tumbuhan di sini nampak renek dan bongsai secara semulajadi kesemuannnyer nampak cantik belaka, macam terasa berada di luar negara plak…hihihihihihi..kami berehat lebih kurang 20 minit untuk menghilangkan lelah. Kami sekali lagi melalui laluan sempit serta pokok-pokok buluh kecil menghalangi denai yang kami lalui sesekali terpaksa merangkak dan terasa amat memenatkan satu jer kemusyiklan yang haku terfikir apabila melalui jalan menuju ker puncak bila terlihat pokok pine tumbuh di atas sana..pokok nie bukan la pokok semulajadi hutan hujan Khatulistiwa, haku rasa ia mungkin di tanam oleh pendaki-pendaki dahulu mungkin di zaman penjajahan Inggeris agaknyer. Setelah penat melalui denai di permatang akhirnyer kami tiba di puncak Korbu lebih kurang jam 5.30pm. Seperti biasa haku pasang Khemah manakala Wafi masak nasik dengan menu kari ayam Yeo’s dan ikan masin hahahahahaha…

Tapi kami kekurangan air yang mana sepatutnya kami mempunyai 9 botol air untuk kegunaan di atas gunung kekurangan 4 liter air tuh membuatkan Wafi berjimat cermat menggunakanyer, ini kerna segelintir kawan2 yang tidak mengikuti arahan dan tidak mengambil serius dalam apa yang persetujui untuk tidak mengusik air 1.5 liter untuk kegunaan masakan, kami terpaksa mencatu air bila mana hanya cukup-cukup untuk di gunakan untuk memasak. Bermalam di atas puncak amat mendamaikan dengan Susana amat tenteram di kelilingi puncak-puncak gunung yang bole di lihat seperti Yong Yap,Gayong,Tok Nenek errmm..tapi yang tak tahan nyer suhu sejuk hingga ke 15 darjah selsius waduhhh…..sejuk banget seeyyyy…

Hari Ketiga (3 February 2007)

Kesejukan malam membuatkan kami tido lena hinggakan terasa ke tulang walaupon haku memakai sarung tangan dan juge stokin serta memakai baju lengan panjang tidak dapat menahan kedinginan pagi itu. Setelah kami semua bersarapan nasi goreng Adabi perencah segera kami mula berkemas kembali untuk menuruni ke Kem View di mana ntah apa jadi pada Warren dan Mahendran di bawah sana. Perjalanan turun amat lah mudah bagi kami kerna tidak perlu menggunakan banyak tenaga akan tetapi haku terasa amat perit di kaki kerna menahan pergerakan menuruni, kekuatan lutut amat perlukan di kala ini. Kesian melihat Wafi yang acap kali menyapu krim pemanas pada bahagian tumitnyer…menurut katanyer mungkin kasut cap ayam yang dibeli dengan potongan 70% membuatkan dia terasa kesakitan amat sangat. Tak banyak yang haku bole citerkan kerna laluanyer sama masa kami mendaki.

Kami berhenti di Last Water Point untuk makan tengahari dengan berbekalkan roti gardenia disapu dengan kaya siap di hidangkan dengan teh o waduhh…terasa enak sekali, haku melihat dan kesian pada si Sassi dan Thomas yang kelaparan kerna tidak membawa bekalan semasa naik dan turun padan la bila kami makan semasa dalam perjalanan meka tak makan…kesian melihat meka. Apa pom yang penting kami semua selamat, bila melihat mereka bersemangat kembali kami meneruskan kembali dan sampai di Kem View pada jam 4.30pm kami mula memasang Khemah manakala yang lain turun ke Kem Air Terjun Senoi untuk membawa Warren dan Mahendran ke sini.

Waktu malam di Kem View kami bole melihat Bandar Ipoh sayup-sayup melihat cahaya neon, haku duduk melepak bersama Wafi dan bercerita tentang pengalamannyer semasa mendaki Gunung Yong Belar yang mana sudah 100 kali kudengar citer tentang kegagalannyer memasak nasi. Di rasakan bukan salah nyer kerna menggunakan hingga 2 dapur gas untuk memasak nasi sehingga 2 jam malah abis gas tetapi nasi tidak juge masak. Waktu malam itu juge kawan-kawan yang lain bermain card yang di beri nama  “colik-colik” hihihihihihihi…haku la yang mula mengajar meka tapi Mail memberi idea sapa-sapa yang kalah meka kena minum air sungai segelas besar hahahahahaha…tapi haku tak bermain kerna melayan Wafi akan citer Yong Belar dengan nasik mentahnyer. Hihihihihihihi..

Hari Keempat Terakhir (4 February 2007)

Haku bangun pada pagi nie terasa kesakitan pada bahagian peha di kedua-dua belah mungkin kerna semalamnyer asyik menuruni dan menggunakan kaki untuk menahan malah acap kali juge haku tergelincir kerna daun-daun yang mereput hinggakan tapak kasut ku tidak dapat mencengkam dengan baik. Kami memulakan senaman ringan sebelum memulakan perjalanan menuruni. Harap-harap kali ini Mahendran dapat melalui dan menuruni tanpa rasa kesakitan. Setelah semua bersiap maka kami pon memulakan langkah dengan Mahendran berada di depan sekali manakala Mail berada di belakang nyer, waduh..bukan main laju lagi bila dia bila berada di depan..manakala kami pula terpaksa mengejar dia ini..sesekali haku tergelincir seperti semalam. Apa pom kami semua selamat tiba di ladang kelapa sawit lebih kurang jam 3.30pm dan kami mengambil kesempatan membersihkan diri dengan mandi dalam sungai sementara menunggu ketibaan Hilux yang di janjikan pada pukul 5.00pm. Perjalanan keseluruhan kami memakan masa 16 jam 36 minit naik manakala turun lebih kurang 12 jam. Apapom tahniah kepada semua yang mendaki pada trip kali ini dan haku nak ucapkan setinggi-tinggi rasa terima kasih pada Zafrul kerna telah membawaku ke puncak ke2 tertinggi di Semenanjung dan Wafi, jasamu ku kenang kerna tanpa mu kebulur la kami hihihihihihihihi..

Tunggu episod (cam drama bersiri plak hihihihihi..) akan datang mungkin kali ini ke Gunung Yong Yap(salah satu gunung G7 juge) puncak ke6 tertinggi di Semenanjung dalam jangkaan bulan March. Tunggguuuuuu……!!!   J

Advertisement
Dikirim dalam Uncategorized. 1 Comment »

Satu Respons to “Gunung Korbu”

 1. pawie Says:

  saya kagum baca kisah hiking ke gunung tertinggi di bnjran titiwangsa@gunung ke-2 tertiinggi di semenanjung malaysia…

  tapi satu,saye pun sebagai org perak sendri tak blh nak panjat gunung tue sbb tak terpikir lansung nak pnjat lagi satu stamina takde….

  tapi satu ,saye percaya kalo tgk dari jauh ,korang sume msti akan nmpk mcm satu bentuk org tengah mengandung baring ….ade perasan tak……

  ape pun tinggi tak tinggi gunung ,tu semua ciptaan Allah kan…besar sungguh…

  anyway…your all travel best momenf of life….


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s